Svenska visdiktare 2

Astrid

Astrid Lindgren, föddes den 14/11 1907 i Vimmerby i Småland. Hon dog 28/1 2002 i Stockholm. Astrid var bland annat en svensk barnboksförfattare, sångtextförfattare och manusförfattare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil I Lönneberga och Karlsson på taket. 2010 hade hennes böcker sålts i 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk. Många av Lindgrens böcker har blivit film. Georg Riedel har skrivit musiken i filmerna. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller.

Astrid Lindgren övertog Selma Lagerlöfs plats som motiv på den svenska 20-kronorssedeln  den 1 oktober 2015.

141208_G_Riedel1 riedel004_5_1_0

Georg Riedel, föddes 8/1 1934 i Kalovy i Vary, i dåvarande Tjeckoslovakien. Georg  är en svensk musiker och kompositör. Han är mest känd för sitt samarbete med pianistenJan Johansson på skivan Jazz på svenska, Sveriges genom tiderna bästsäljande jazzinspelning, samt sina tonsättningar av sånger till filmer baserade på Astrid Lindgrens böcker. Två av de mest minnesvärda kompositionerna är Du käre lille Snickerbo och Idas sommarvisa. Därefter fortsatte han att skriva musik till barnvisor. Utöver alla Astrid Lindgren-visor har han tonsatt Lennart Hellsing (Bananskiva 1976) och Barbro lindgren och skrivit signaturmelodin till Tv-serien Alfons Åberg.

Georg Riedel har även skrivit en del konstmusik, bland annat en opera och körmusik. Georg har fått ta emot en hel del priser och utmärkelser för sin musik.

här kan ni lyssna på Idas Sommarvisa: https://www.youtube.com/watch?v=uFcM1DiWbro

Här kan ni lyssna på Lille katt: https://www.youtube.com/watch?v=WVB6xng85ks

Piano_Keys

Vi går igenom hur ett piano ser ut och hur det fungerar. Vi försöker se mönstret som pianot har. Vilka toner som ingår i en oktav. Sedan pratar vi en del om Ipaden och programmet GarageBand. Sedan ska eleverna lära sig hur man spelar bland annat Lille katt.

garagebandbild

Lille katt

C   D   E

C   D   E

E   G   F  

E   F   E   D

B   C   D

B   C   D

D   F   E

D   E   D   C

pianosp